spot_img

Projekat ”Vila Collection”

Arhitektonskim rješenjem objekat je koncipiran u savremenom arhitektonskom izrazu sa ravnim krovom.

Projekat: PROSTOR-SPLIT d.o.o. Arhitektonski ured

Projektom su obuhvaćene dvije dvojne (dvojna) kuće. Svaki od njih se sastoji od dvije dvoetažne stambene jedinice. Kao takvi, formirali su četiri kocke koje se preklapaju horizontalno i vertikalno. 

Na taj način se dobro uklapaju u nagib i oblik parcele, kao i planske parametre i stvaraju zanimljivu formsku igru. Svaka kocka je ofarbana u drugačiji ton, što je posebno uočljivo na zadnjoj, sjevernoj fasadi.

Svaka stambena jedinica ima i bazen na južnoj strani sa pripadajućom sunčalištem, koja je nekoliko stepenica povezana sa vanjskom kuhinjom i blagovaonom. Sa ovih pozicija se pruža prekrasan pogled na zaljev. Parcela je položena uz postojeći put koji prolazi pored parcele sa sjeverne i istočne strane. Parcela je nagnuta, sa nagibom prema jugoistoku, prema moru.

Arhitektonskim rješenjem objekat je koncipiran u savremenom arhitektonskom izrazu sa ravnim krovom. Djelomično će biti obložena lomljenim kamenom, a dijelom lomljenim kamenom sa lokalnog lokaliteta u korpusima visine cca 50 cm. Objekat je pravougaonog oblika, tlocrtno podijeljenog iz dva spojena volumena, koji je dosljedno ugrađen u nagnuti teren.

Tlocrtne dimenzije svake kuće su 13,32 m x 15,40 m i sastoji se od dvije dvoetažne stambene jedinice. Spratnost objekata je prizemlje i sprat, a bruto razvijena površina objekta je 261 m2, odnosno 522 m2 u cjelini. Zemljište od 1300m2 je podijeljeno na dvije građevinske parcele. Visina vijenca je maksimalno 7,00 m od nivoa uređenog terena u podnožju objekta.

U svakoj stambenoj jedinici u prizemlju se nalaze svi stambeni prostori, toaleti i ostave, dok se na gornjim etažama, na koje se pristupa dvokrakim betonskim stepeništem, nalaze spavaće sobe sa pripadajućim kupaonicama.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.