spot_img

Tijana Vitomir: Splav ID

Funkcionalni raspored na pontonu je podređen orijentaciji ka rijeci.

Kada pomislimo na idealan odmor, često zamišljamo mir i opuštanje na vodi. Ako volite spojiti blagodati prirode i luksuza, moderno projektovan splav za odmor može vam ponuditi baš to. Ovaj savremeni koncept odmora na vodi pruža jedinstveno iskustvo koje će te potpuno osvojiti. U nastavku Studio Fluid predstavlja jedan takav projekt.

Piše: Tijana Vitomir

Projekt: Splav ID

Projektant: Studio Fluid

Lokacija: Ada Medjica, Beograd

Splav ID je u privatnom vlasništvu i projektovan je za potrebe odmora u prirodi i bega od gradske gužve. Lociran je na beogradskom savskom ostrvu Ada Medjica. 

Funkcionalni raspored na pontonu je podređen orijentaciji ka rijeci. Bliže obali je formiran prateći objekat, a ka rijeci je ostavljena terasa za sunčanje i uživanje. Objekat ima kosi krov radi korištenja solarnih panela kao alternativne električne energije sto je u unutrašnjosti u zoni servisa omogućilo formiranje mini galerije koja bi se koristila kao platforma za krevet.

U unutrašnjosti objekta dio bliži obali je zamišljen kao servisni dio gdje su smješteni sadržaji poput kuhinje, ostave i toaleta. Dio objekta ka rijeci je dnevni, sa dnevnom sobom koja gleda na reku i trpezarijom koja je prelazna zona između kuhinje i dnevne sobe.

Plan je da se splav koristi pretežno tokom ljetnjeg perioda zbog čega je trebalo predvidjeti što veće površine za otvaranje da bi klijenti mogli da koriste ponton kao otvorenu terasu sa nadstrešnicom. Zbog toga smo na sve četiri strane objekta formirali maksimalno otvaranje. Otvaranje je gradacijski smanjivano od fronta ka reci do zadnje strane koja gleda ka obali. Tako front ka reci ima najveći otvor, bocne strane malo manje otvore koji su pozicionirani bliže rijeci, a sa zadnje strane je ostavljen samo produžni otvor za ventilisanje kuhinje u toj zoni.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE