BOSMAN: Gradimo da traje

Bosman d.o.o je firma poznata po kvalitetnim uslugama niskogradnje, ne samo u Kantonu Sarajevu već i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Sa više od 100 uposlenih radnika, najnovijom i najmodernijom mehanizacijom Bosman d.o.o prednjači u konkurenciji kvalitetom i brzinom izvedenih radova.

„ Pored velike konkurencije i mnogo novootvorenih, malih građevinskih firmi, Bosman d.o.o se ističe po mnogim stvarima, a posebno po kvalitetu izvedenih radova. Svaki naš kupac, investitor bude ne samo zadovoljan konačnim rezultatom naručenih radova, nego i našim ophođenjem sa i prema samom projektu. Lahko je certifikat kupiti i time uljepšati zid u kancelariji. Teži dio posla je postići zadovoljstvo kupca odnosno investitora a u isto vrijeme i naših radnika.“  Izjavila je za M-kvadrat finansijski i marketing menadžer firme, Medina Jahić.

Početak je kao i svaki bio pun izazova. Ali korak po korak, 2001. godine  vizija postaje stvarnost i rezultat je brand „BOSMAN“. Ova firma ubrzo postaje jedan od najvažnijih faktora privrednog razvoja na području matične općine Ilidža, Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine.

Od  tada, konstatni razvoj kapaciteta, usvajanje novih tehnologija, poslovni rezultati i kvalitet u narednih nekoliko godina odredili su smjernice i jasan cilj budućeg razvoja i djelovanja na tržištu.

Uz  ovu,  uporedo se formira kćerka firma „BOSMING“ sa 12 uposlenih radnika, specijalizovana za pružanje usluga iz oblasti održavanja putničkih, teretnih i specijalnih vozila, građevinske mehanizacije i opreme.

Rukovođena kvalitetnim menadžmentom, uz profesionalno i kvalifikovano osoblje opremljeno  vrhunskom opremom i mehanizacijom, kompanija „BOSMAN“  kroz široki spektar djelatnosti  svojim klijentima pruža vrhunske usluge a njihovo zadovoljstvo predstavlja našu moralnu i profesionalnu obavezu.

Glavni cilj porodice Jahić jeste zadržati tendenciju rasta i stvarati nova radna mjesta. Poseban akcenat se postavlja na ekologiju odnosno stvaranje ljepše i zdravije  budućnosti.

Trenutni projekti

Logistički centri za dvije europske firme

Početkom godine Bosman d.o.o je potpisao ugovor sa dvije europske firme, DB Schenker i Express One. Obje firme već duže vrijeme djeluju na području Bosne i Hercegovine, te su zbog proširenja poslovnih obaveza poslale upit o izgradnji logističkih centara. Razgovori i sastanci rezultirali su dogovorom- Bosman d.o.o gradi dva ogromna logistička centra u isto vrijeme u Industrijskoj zoni Boce, Hadžići. Velik ali zanimljiv izazov.

“ Nakon uspješne izgradnje objekata za kompanije DHL, Teknoxgroup BH i MC Bauchemie, naša firma je krenula u realizaciju dva nova ozbiljna projekta izgradnje. Riječ o dva poslovna objekta površine sa oko 7.000 m2 na površini od 20.000 m2. Izgradnja ova dva objekta predstavlja jedinstvenu priliku razvoja i širenja industrijske zone Boce, te priliku zapošljavanja između 80 do 120 radnika iz općine Hadžići i šire. Sama investicija vrijedi oko 8  mil. KM”, potvrdio je direktor Sunija Jahić. Ako bude sve išlo kao po planu, sa dobrim uslovima završetak radova se očekuje krajem 2019. godine, kada će biti i najavljeno svečano otvaranje ova dva velika logistička centra.

Kružni tok- Vogošćanska petlja

Privode se kraju i radovi na izgradnju kružnog toka kod Vogošćanske petlje. Glavni radovi na ovom zahtjevnom kružnom toku počeli su krajem marta 2019. godine. Najzahtjevniji dio ovog projekta jeste bilo uklanjanje dijela brda na istočnoj strani kružnog toka. Izgradnja ovog kružnog toka je bila veoma bitna stavka opštine Vogošća, koji je rasteretio T.raskrsnicu na Vogošćanskoj petlji i time smanjio problematičnu gužvu, te će za nekoliko dana biti svećano otvoren.

Reciklaža građevinskog otpada

Također, u isto vrijeme pokrenut je projekat za reciklažu građevinskog otpada. Kao takav, bit će prvi u Bosni i Hercegovini. Na ovaj korak, menadžment se odlučio nakon što je ustanovio da se građevinski šut ne procesuira na najbolji mogući način za ljude i okolinu, već se zbog njega stvaraju divlje deponije koje iz dana i dana postaju sve veće i veće zbog količine građevinskog otpada. Firma Bosman d.o.o je ovim poduhvatom prva bosanskohercegovačka firma koja je pokrenula ovakvu vrstu priče, nabavila potrebnu opremu i pokrenula proces reciklaže građevinskog otpada.

Portifolio projekata je ogroman te bismo mogli nastaviti pisati o njima još mnogo. Planovi za budućnost naravno postoje i imajući u vidu veličinu ove firme, nije neočekivano da su i budući projekti i planovi ogromni.

“ Prema trenutnoj političkoj i investicijskoj situaciji na ovim prostorima, a posebno u Kantonu Sarajevu, ne postoje parametri koji bi zasigurno pokazali razvoj ne samo naše kompanije, nego općenito sektora u kojem radimo. Firma smo koja ima više od 25 godina iskustva, te je naš zadatak da radimo, zapošljavamo, gradimo i investiramo. Jedan od naših sljedećih projekata jeste izgradnja poslovno-stambenog objekta na području općine Novo Sarajevo, mjesto Malta.

Također imamo u planu izgradnju modernog rezidencijalnog naselja u blizini Sarajeva, „Panorama Hills Resrot“, za mlade parove i porodice koje žele da žive u blizini grada, okruženi prirodom i čistim zrakom. Naselje će biti udaljeno samo 25 kilometara, odnosno nekih 20 minuta od grada. ”, zaključio je na kraju direktor Jahić.

Projekt Panorama Hills Resort

će biti jedan od najveći projekata u Bosni i Hercegovini sa oko 180 individualnih objekata na površini od 246.000 m2. Projekat uključuje izgradnu popratnog sadržaja za život kao što su škola, marketi, sportski tereni, ambulantna, restorani. Veliki akcenat se stavlja na zelene površine i prirodu, jer to je ono što ne možete naći u centru grada. Samo nekoliko kilometara dalje, jedno naselje će nuditi sve što vam treba za zdrav život.

Šta su planovi ove firme za budućnost?

„Plan nam je da gradimo. Radimo. Zapošljavamo. I naravno, širimo.“  Potvrdila nam je Medina J.

 

Bosman d.o.o
Rakovička cesta 18
71 000 Sarajevo
Tel/fax: 033 762 061
e-mail:  info@bosman.ba

Bosming d.o.o
Rakovička cesta 76
71 000 Sarajevo
Tel/fax: 033 762 061
e-mail:  info@bosman.ba
Web:     www.bosman.ba

 

m-Kvadrat

print