Naslovnica Projekti Brčko distrikt dobija sportsko-rekreativni centar "Ficibajer" vrijedan 45 mil KM

Brčko distrikt dobija sportsko-rekreativni centar “Ficibajer” vrijedan 45 mil KM

Brčko distrikt bi u skorijoj budućnosti mogao dobiti moderne sadržaje namijenjenje za sport, odmor i rekreaciju, te postati važan sportski i turistički centar u BiH. Šef Odjeljenja za prostorno planiranje u Vladi Brčko distrikta Ismet Dedeić prezentovao je nedavno na konferenciji za medije idejno rješenje za izgradnju sportsko-rekreativnog centra na lokaciji gradskog izletišta Ficibajer.

1

Kako je Dedeić potvrdio za portal “eKapija”, riječ je o projektu kojim je predviđena izgradnja sportskih terena, sportskog centra, dvorane, olimpijskog bazena, hotela, restorana, nautik servisa, stambenih objekata i drugih pratećih sadražaja, a koji će investitore koštati ukupno 45 mil KM.

Prema njegovim riječima, urbanistički projekat “Ficibajer”, ukupne površine 74 hektara, predstavlja modernije rješenje postojeće lokacije sa nizom novih objekata.

– Centralni dio je nedovršeni stadion sa pomoćnim terenom, te se samim tim u ideji nameće izgradnja sportskog centra u neposrednoj blizini. Planom je prezentovan položaj i lokacija buduće gradske sportske dvorane sa kapacitetom od 5.180 sjedećih mjesta, sa plivačkim bazenom olimpijskih dimenzija 25×50 m i kapacitetom od 540 mjesta za gledaoce. U istom kubusu planiran je sportski centar (svlačionice, ambulanta, kafe, restoran), a na spratu opšte-društveni prostor od edukacionog centra do lokalne radio-televizije – kaže Dedeić.

U neposrednoj blizini sportskog centra, Dedeić kaže da će biti izgrađen hotel “Sport”, koji bi koristili turisti kao i sportisti koji dođu na pripreme. U obuhvatu centra, takođe, treba da se grade i teniski tereni.

Postojeći pristup cjelokupnom kompleksu “Ficibajer” je zadržan sa istočne strane, ističe naš sagovornik, sa parking prostorom, kajakaškim klubom i ugostiteljskim sadržajima.

Da bi se prostor mogao tretirati kao gradsko kupalište, u planu je i izgradnja akva parka.

Akva park je autonoman prostor sa pratećim sadržajima. Na samom ulazu za gradsko kupalište, kako se prostor ranije tretirao, obezbjeđen je prostor za centralnu garderobu, potreban broj sanitarija i kafe terasu – kaže Dedeić.

Dodaje da je redizajnom postojećeg vodotornja na Ficibajeru planirana izgradnja motela “Vidokovac” sa kružnim restoranom na vrhu.
3
– Svojim položajem i dominacijom objekat stvara idealne vizure na cjelokupan okoliš. Tako bi u arhitektonskom smislu predstavljao jedinstvenu kompoziciju vertikalnog gabarita sa veoma neobičnim efektom rotiranja. Visina objekta bi iznosila oko 36 metara, odnosno P+10 spratova – navodi Dedeić.

Osim stambenog, u budućem kompleksu “Ficibajer” je planirana izgradnja rezidencijalnog naselja sa više apartmanskih jedinica, za strance koji rade ili žive u Brčko distriktu.

Ovim projektom nisu zapostavljeni ni sadržaji za starce i iznemogle osobe, pa je u planu izgradnja doma za njihove potrebe. Objekat bi se smjestio u prirodnom i mirnom ambijentu, a funkcinisao bi kao samostalna zdravstvena ustanova.

Radi privlačenja što većeg broja turista, planom je definisan i prostor za kampovanje i odmor, a koji bi prema riječima Dedeića, omogućio zapošljavanje i turističko-privredni rast.

– Osim toga, sa zapadne strane obuhvata postoji plato koji je ostavljen kao prostor za izlet, piknik, odmor, druženje, sport, rekreaciju i sve ostale slobodne aktivnosti – ističe Dedeić.

Kada je riječ o kulturnim sadržajima, predviđen je otvoreni amfiteatar za kulturno-muzičke aktivnosti.

Za cjelokupan kompleks planirana je izgradnja parkinga kapaciteta 1.303 mjesta. Da bi se upotpunio cjelokupni ambijent, na samoj obali Save do ušća rijeke Brke, zamišljena je izgradnja nekoliko plutajućih restorana, kako bi boravak i odmor na ovom mjestu bio što ugodniji.
2
Uskoro javni poziv investitorima
Kako kažu u Vladi Brčko distrikta, naredna faza u realizaciji ovog projekta je raspisivanje javnog poziva zainteresovanim investitorima, te podnošenje aplikacije za dodjelu novčanih sredstava iz IPA ili drugih fondova.

– Dinamika realizacije urbanističkog projekta zavisiće od interesovanja investitora, obezbjeđivanja potrebne dokumentacije, odnosno, ažurnosti administracije, kao i obezbjeđivanja novčanih sredstava.

Ako sve bude po planu, Dedić kaže da je za zavšetak kompleksa potrebno oko pet godina. Smatra da ća sama lokacija biti veliki mamac za investitore.

– Prednost je najviše vezana za sam položaj lokacije, a koja je u neposrednoj blizini rijeke Save sa očuvanom prirodom, te za adaptivnost saobraćajne infrastrukture, blizanu samog centra grada – kaže sagovornik “eKapije” i dodaje da će maksimalno biti iskorišćeni resursi rijeke Save, što do sada nije bio slučaj.

Vlada Brčko distrikta će dijelom učestvovati u realizaciji ovog urbanističkog projekta i to davanjem zemljišta, obezbjeđivanjem infrastrukture, te u izgradnji planiranog kupališta.

Nakon što izletište “Ficibajer” dobije moderan sportsko-rekreativni centar, u Vladi očekuju priliv domaćih i stranih turista, kao i nova zapošljavanja i napredak Brčko distrikta u ekonomskom smislu.

– Očekujemo da će Brčko distrikt dobiti najbolje sportsko-rekreativne sadržaje kojih nema u okruženju, a čime će se omogućiti razvoj sporta i ugostiteljstva. Realizacijom ovoga projekta Brčko distrikt bi se afirmisao kao centar za održavanje priprema sportista za učešće na evropskim i svjetskim takmičenjima u svim granama sporta (odbojka, rukomet, fudbal, plivanje, kao i sportovi na vodi). Samim tim se očekuje i značajan priliv turista – kaže Dedeić.

eKapija

Novosti

Kako izračunati količinu čelika za ploču, temelj i stub?

0
Procjena količine čelične armature za betonsku ploču, temelj i stub, grede itd. presudna je za procjenu troškova gradnje.  Projektni crteži koriste se kao osnova...

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime