spot_img

Danica Divljak i Gorana Gajić: Poslovni prostor u industrijskom stilu 

 U funkcionalnom smislu osnovni koncept kancelarija je open space zarad lakše komunikacije i organizacije, što same timove čini fleksibilnim.

Pišu: Danica Divljak i Gorana Gajić

Industrijski stil enterijera je postao sve popularniji u poslovnim prostorima zbog svog izražajnog i nekonvencionalnog dizajna. Ovaj stil spaja elemente sirove industrijske estetike sa modernim udobnostima, stvarajući jedinstvene radne prostore. U nastavku predstavljamo projekt Danice Divljak i Gorane Gajić

Projektanti: Danica Divljak i Gorana Gajić

Lokacija: Novi Sad

Prozračan ulazni hol, industrijski stil akcentovan kontrastnim, živim bojama, uvode vas u prostor u kom se kreira i programira.

Kada je kompanija Playrix odlučila da proširi svoje kapacitete, jedna od lokacija je bio upravo Novi Sad i već gotov objekat u Partizanskoj ulici. Kako se firma Playrix bavi kreativnom, ali i programerskom industrijom, upravo je to inspirisalo autore Danicu Divljak i Goranu Gajic iz Arhitektonskog studia Sila, iz Novog Sada, da ovaj enterijer osmisle u industrijskom stilu – prostor koji ne opterećuje, a istovremeno inspiriše. Stilski elementi koji su korišteni su ogoljene tavanice, vidne instalacije i kontrasne boje, a od materijala su tu šareni podovi, mash metal, teksture betona i terazza. 

Sve vas to dočeka i informiše o objektu veću ulaznoj zoni koju čine lobi i kantina. Ulazni lobi je istovremeno i chill zone sa bibliotekom, vesele i opuštene atmosfere. 

Kantina kao centralno mjesto okupljanja zaposlenih – izolovana i drugačija od ostatka prostora, pruža nešto intimniji ambijent podesan i za korporacijske neobavezne i zabavne sadržaje.

Osnovne boje prostora su korporacijske boje – zelena i antracit uz akcenat boju – crvenu. Širenjem spektra boja postignuta je rasterećena, vesela atmosfera stvaralaštva, dok industrijski elementi asociraju na priče kojima sami treba da smislite kraj. Pređite igricu.

U funkcionalnom smislu osnovni koncept kancelarija je open space zarad lakše komunikacije i organizacije, što same timove čini fleksibilnim. Kako bi se izbegla monotonija open-space-a, autori ovog projekta su našli rešenje u atraktivnom slogu poda uz pomoć  vinil obloga za podove. Osim open spaca, za rad se koriste i mini kancelarije koje pružaju mogulnost rada u privatnijem i intimnijem ambijentu. Kancelarije su opremljene akustičnim pločama koje obezbedjuju izolovanost zvuka. Nameštene su foteljama, za udobniji utisak korisnika. Iako su planirane kao phone-bootovi, ove kancelarije su postale omiljene medju zaposlenima za rad.

Dok je najčešća želja klijenata da ima dobro osvjetljen prostor, ovdje to nije bio slučaj. Većina zaposlenih u gejming industriji vole da rade bez svjetla, kako bi izbjegli refleksiju na monitorima , tako da su smješteni u centralnom , slabije osvjetljenom dijelu objekta. Dobra osvjetljenost je ipak omogućena lampama sa mikroprizmatičnim difuzorima kako bi se izbjegao nepotrebni odsjaj na monitorima. Sva rasvjeta je posebno  pravljena i dimenzionisana  za potrebe korisnika.

Uz fasadu i prirodno svjetlo smještena je multifukconalna zona kao dio open space-a,  za predah i neobavezne sastanke. Ova zona je natkrivena baflama – upijačima zvuka, kako bi zaposleni u open officu nesmetano mogli da rade.

Ni toaleti nisu zanemareni u ovoj igri boja i materijala, industrijskog i razigranog. Kolor sema je zadrzana kroz odabir pločica, a kao poseban detalj, ističu se betonski lavaboi po mjeri.

Kvalitet ovog enterijera je prepoznat i od strane Društva arhitekata Novog Sada, te se našao u selekciji prošlogodišnjeg oktobarskog 23. salona arhitekture u organizaciji Dans-a.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.