spot_img

Projekat Kulturno istraživački centar

U kategoriji Staklene fasade ovaj projekat je osvojio prvo mjesto na Izložbi fasadnih sistema Sfera 2021.

POP ARH je mladi arhitektonski biro osnovan u julu 2020 godine. Osnivač je Nikola Popović, master inženjer arhitekture, doktorant i asistent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Najponosniji su projektom natkrivanja saborišta u Tršiću, sa kojim su osvojili prvu nagradu na konkursku grada Loznice. Biro je tek na početku svog stvaralaštva ali brzo se širi, kako sa projektima tako i sa saradinicima. Na projektu fasade sa kojom su se prijavili na ovaj konkurs su radili arhitekte Katarina Jeremić, Uroš Marković i Nikola Popović.

Prezentovani fasadni sistem pripada projektu kulturno istraživačkog centra. Kao primarni, vizuelno prvi sagledani sloj objekta, komunicira sa unutrašnjom organizacijom prostora i prolaznicima dočarava dinamiku iste. Fasada, duž čitavog objekta, svojom materijalizacijom, korespondira razvoju umjetnosti u poljskoj kulturi i samoj istraživačkoj djelatnosti koja se odvija u centru. Od opeke, kao početnog gradivnog materijala i karakterističnog u ovim predjelima, preko staklenih fasada do interaktivnih, ekranskih fasadnih panela.

Osnovni tip fasadnog sistema jeste sistem zid-zavjesa. Formirana ispod laboratorija za ispitivanje materijala i novih tehnologija, predstavlja novi korak, talas u razvoju umjetnosti. Konstrukcija terasa, koje po obodu objekta prate čitavu formu, prihvata rotirajuće staklene panele. Sarni paneli su u ulozi stalne izložbene postavke, igre sa Suncem i osvjetljenjem. Staklo određene refleksije omogućava igru svjetlosti prilikom okretanja panela. U oku posmatrača sa ulice i neke dalje tačke gledišta, to stvara utisak talasa bljesaka. Efekat se ne postiže samo van objekta, već i unutar, samo što je ublažen već postojećim fasadnim slojem zid zavjese, kako ne bi previše utjecalo na rad korisnika prostora. Fasadna ravan, tj. ravan zid zavjese ne sadrži primarne konstruktivne elemente. Sastoji se od transparentnih i netransparentnih polja koja se nalaze u pravcu konstruktivnih elemenata i sakrivaju ih gledano sa vanjske strane.

Strukturalna zid zavjesa sa troslojnim staklom. Sama spratna visina u objektu, do drugog sprata, podrazumjeva visinu od 4m. Kako bi se ostvario odnos, kako u estetskom tako i u konstruktivnom i racionalnom smislu, stakleni paneli ne bi bili u mogućnosti da pokrivaju čitavu tu visinu, sa fiksnim tačkama samo u nivoima međuspratnih tavanica. lz tog razloga, uvodi se, na polovini, nova linija prihvatanja panela koji samim tim bivaju duplo skraćeni i krući.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE