Sve o keramičkim pločicama

Kvadratne, pravougaone, heksagonalne, mat, sjajne… Teško se sjetiti svestranijieg materijala za oblaganje od pločica. One su također poznate po visokoj izdržljivosti, jednostavnosti održavanja i postavljanja, a spadaju su u najčešći izbor za oblaganje poda i zidova. Slijede najčešća pitanja o keramičkim pločicama i njihovi odgovori:

  1. Koja je razlika između keramike i porculana?

Temeljna razlika između keramičkih pločica i porculanskih pločica nalazi se u tehnologiji koja stoji iza njihove proizvodnje. Porculan je rezultat kontrolisanijeg procesa proizvodnje u poređenju sa klasičnom keramikom, izrađene mješavinom porculana i raznih minerala koji se peku na više od 1200 stepeni Celzijusa. Rezultirajući materijal je homogeniji, gušći, vitrificiran i otporniji od klasične keramike. Također je manje porozan, pa ima vrlo nizak koeficijent apsorpcije vode, što ga čini i izdržljivijim. Ova karakteristika čini ga pogodnim za velike prometne lokacije poput zračnih luka ili tržnih centara. Porculanske glazure poznate su i po većoj varijaciji boja, pružajući bogat izgled po mjeri. Keramika se, ipak, sastoji od mješavine gline i nekih minerala. Zbog malih varijacija i nepravilnosti može proizvesti zanimljiviji estetski rezultat.

  1. Koje vrste finiša postoje?

Finiš se odnosi na gornju površinu pločice i može biti poliran, sjajan, saten, mat ili prirodan.

  1. Je li keramička pločica trajan materijal?

Da, ali to uveliko zavisi od instalacije. Da biste optimizirali trajnost, pod ili osnovica na koju će se pločica lijepiti mora biti ravna, stabilna i bez nepravilnosti. U zavisnosti od dimenzija svake pločice, mora se koristiti odgovarajući malter. Za veće komade proizvođači preporučuju dvostruko lijepljenje na podu i stražnjoj strani pločica. Općenito, pažljivo pridržavanje preporuka proizvođača uvijek je najbolja stvar.

 

  1. Kako mogu izračunati broj pločica koje su mi potrebne?

Naravno, morat ćete znati tačnu kvadraturu prostora koji želite obložiti. Ali također biste trebali planirati  više od tačnog broja pločica koje će popuniti područje, zbog lomova i rezanja. Općenito, dodavanje 5 do 7% viška za obračun gubitka rezanja je dovoljno ako je prostor gdje se postavlja geometrijskji jednostavan (u obliku kvadrata ili pravougaonika s nekoliko potrebnih rezanja). Ako je tlocrt dijagonalan ili ako prostor ima karakterističan ili organski oblik, bit će puno više rezanja. U tim slučajevima važno je osigurati višak do 15% kako bi se izbjegao manjak materijala tokom instalacije.

  1. Mogu li se podne pločice postaviti na zidove? Ili zidne pločice na podove?

Na zid se može ugraditi gotovo svaka podna pločica, mada ih u većini slučajeva nije prikladno mijenjati. Za preporuke aplikacije obratite se instalateru ili proizvođaču.

  1. Mogu li instalirati pločice na  pločice?

Obično, da, ali samo ako je površina ispod postavljena pravilno i nije lomljena. Međutim, općenito, to nije najpametnija opcija, iako u početku ima određenih ušteda, kasnije su  mogući veći troškovi. Imajte na umu da će preklapajući podovi malo smanjiti visinu prostorije i da će se vrata morati mijenjati kako bi se normalno otvarala.

  1. Jesu li keramičke pločice neklizajuće? 

Da biste znali je li pločica neklizajuća ili ne, važno je znati njezin koeficijent dinamičkog trenja, koji je indeks otpornosti na klizanje. Što je broj veći, to će komad biti veće klase protukliznosti.

  1. Kako rezati i probijati pločice?

Za ravne rezove obično se koristi poseban alat koji o stvara čist rez i dobar finiš. Za ostale detalje ili isječke, može se koristiti disk pila. Važno je koristiti odgovarajući disk za zadovoljavajući završni sloj pločica. Za stvaranje rupa idealno je zaposliti specijalizirani tehnički tim kako ne bi došlo do pucanja.

  1. Je li moguće bojiti pločice?

Da, ali ne funkcionišu sve boje. U slučaju vodootpornih i glatkih površina, boja treba biti visoko ljepljiva, za te potrebe proizvođači preporučuju epoksidnu boju. Također je potrebno pripremiti bazu, slijedeći upute na pakovanju proizvoda.

m-Kvadrat

print