spot_img

Villa Romb: Novi projekat iz biroa Remorker Architects Beograd

Budućnost gradnje vide i u savremenoj tehnologiji štampanog betona, pa sa tim u vezi sa kompanijom Extrudia razvijaju nove koncepte modularnih štampanih kuća koje će biti lansirane na domaćem i svjetskom tržištu 2024.godine.

U post kovid periodu nakon zatvaranja u stanove i rada od kuće javila se velika potražnja za projektima kako privatnih vikend kuća, tako i cijelih naselja sa većim brojem tipskih objekata koje se ne bi koristili samo kao vikend kuće već i kao kuće za život. Od aktuelnih lokacija su sva naselja u okolini Beograda na oko sat vremena vožnje, Kosmaj, Avala, Surčin, Grocka, Fruška gora itd. Jedan od takvih projekata je i rezidencijalni objekat studija Remorker architects u Bariču.

Novi projekat iz biroa Remorker Architects

Autori: Tim Remorker Architects

Fotografija: Miloš Martinović

Lokacija: Barič, Obrenovac, Beograd

Godina projektovanja: 2020.

Godina realizacije: 2022.

Kvadratura: 611m2

Ova privatna kuća na obodu grada postavljena je na prostranoj parceli pod nagibom koji prati strmi asfaltirani put. Budući da je prostora za kuću bilo dovoljno, cilj projektanta bio je da se postavi prizeman objekat sa razuđenom osnovom kako bi korisnici prostora uvijek imali osjećaj povezanosti sa tlom. Kuća je stoga organizovana na tri nivoa koji se kaskadno spuštaju prateći nagib terena ispod njih. Ove kaskade takođe prate funkcionalnu organizaciju prostora, pa je tako najviša namijenjena noćnoj zoni, srednja dnevnoj, dok je najniža rezervisana za relaksaciju, spa centar i cigar bar.

Sve ove ravni natkrivene su jednim zajedničkim kosim krovom čiji nagib prati nagib terena nad kojim stoji. Na ovaj način osmišljen je objekat koji izuzetno jako komunicira sa terenom na kom leži, a dobijena arhitektura se na isti način čita u enterijeru i eksterijeru. Ovaj sveobjedinjujući krov usjječen je na nekoliko mjesta kako bi propuštao spoljašnjost u sredinu kuće stvarajući atrijumske oaze unutar životnog prostora. Ispod najvećeg useka na krovu nalazi se plitka vodena površina, fontana sa prelivom, koja jasno dijeli dnevnu od noćne zone kuće.

Kuća je povučena od ulice onoliko koliko je potrebno da bi se sagledala u svojoj punoj širini. Ispred kuće je travnjak koji je ostavljen kao dio javnog prostora. Prednji front kuće osmišljen je bez otvora kako bi se osigurala privatnost korisnika. Također, ovakav tretman prednje fasade čini kuću povučenom i rezervisanom, skrivajući unutrašnjost za one koji budu pozvani da je vide.

Pristup unutrašnjosti je omogućen rampama, prva široka sa nagibom na dole koja pristupa garaži i druga uža, koja se blago penje i poput mosta vodi pješaka u sredinu objekta ka uvučenim ulaznim vratima. Most procjepa dvije velike bele zidne mase cjepajući kuću na dva dijela – na dnevnu i noćnu zonu. Iako prizemni objekat, kuća postaje monumentalna poput egipatskog hrama kom se pristupa prolazom između dva kolosalna pilona.

Krovna konstrukcija je od drvenih fosni koje se oslanjaju na betonske spoljne zidove i na masivne čelične nosače koje podupiru čelični kružni stubovi u enterijeru.

Krov i bočne fasade objekta prekriveni su crnim duplofalcovanim limom dok su prepuštene krovne ravni sa donje strane obložene drvenom pokrivkom. Fasadne površine unutar procjepa tretirane su fasadnom opekom ili su malterisane i prekrivene belom fasadom. Sa zadnje strane kuće, gdje je omogućena privatnost korisnika, sve fasadne površine u potpunosti su urađene u staklu, kako bi i dnevna i noćna zona bile potpuno otvorene ka travnjaku i vrtu iza kuće.

Iz studija Remorker kažu da trenutno rade na dosta rezidencijalnij objekata kao sto je kompleks luksuznih vila u Rovinju, naselje od 16 objekata sa zajedničkim održavanjam i pristanom za brodove u Surčinu. Također budućnost gradnje vide i u savremenoj tehnologiji štampanog betona pa sa tim u vezi sa kompanijom Extrudia razvijaju nove koncepte modularnih štampanih kuća koje će biti lansirane na domaćem i svjetskom tržištu 2024.godine.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE