spot_img

Zavirite u unutrašnjost ASA Instituta: Harmonija tradicionalne i moderne arhitekture sa pogledom na budućnost

U okviru ASA Bolnice će biti otvoren i ASA Institut – centar za istraživanje, edukaciju, razvoj i inovacije, prva ovakve namjene u BiH koja će biti sinonim za razvoj inovatora, istraživača, mladih doktora, edukaciju studenata te usavršavanje, razmjenu iskustava i znanja iz oblasti biomedicine i zdravstva.

Opremanje impozantnog kompleksa ASA Bolnice, prve privatne opće bolnice u BiH je pri kraju. Izvode se završni radovi uređenja enterijera i opremanja prostora namještajem i opremom, kako bi sve bilo spremno za skoro otvaranje.

U okviru ASA Bolnice će biti otvoren i ASA Institut – centar za istraživanje, edukaciju, razvoj i inovacije, prva ovakve namjene u BiH koja će biti sinonim za razvoj inovatora, istraživača, mladih doktora, edukaciju studenata te usavršavanje, razmjenu iskustava i znanja iz oblasti biomedicine i zdravstva.

Objekat ASA Instituta je dio graditeljskog naslijeđa čije je projektovanje  i izvođenje radova rađeno uz koordinaciju  i saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika Kantona Sarajevo, pa je tako i njegov arhitektonski značaj još veći. Rukovoditeljica projekta gradnje i direktorica društva ASA Gradnja,  Selma Mašnić, otkrila nam je nekoliko detalja koji su psoebni zanimljivi kod ovakvih rješenja. Iz provedenog istorijskog istraživanja tzv. Objekat ASTRO je bio jedan od prvih predstavnika hemijske industrije u BiH. Pisani tragovi kažu iz 1921 kažu da je ovdje datirala Tvornica sapuna i kristalne sode „Evangelidis i Čakmakis”. Tradicija proizvodnje sapuna se nastavila i kroz godine koje slijede.

“Složena namjena i zahtjevi, te  stanje objekta podrazumijevali su vrlo kompleksne aktivnosti na vanjskom I unutrašnjem uređenju te saradnju sa brojnim izvođačima. U skladu sa našim motom “The Future is here”, konceptom ovog projekta povezali smo novo i nešto iz naše historije, odnosno graditeljskog naslijeđa”, ističe Mašnić. „Industrijska prošlost objekta se nazire u materijalizacijama i finim arhitektonskim detaljima kroz čitav objekat, što nam je jako bilo bitno da sačuvamo“, dodaje.

Projekat obilježava spajanje tradicionalne i moderne arhitekture sa pogledom na budućnost, simbolizirajući predanost izvrsnosti u zdravstvu. S ciljem razvoja centara  za kliničke studije i ispitivanja, genetiku i genetičko savjetovanje ASA Institu bit će prvi bh. centra za zdravlje (Health Hub) u saradnji sa Evropskim institutom za inovacije i tehnologiju.

Tokom gradnje se posebno vodili računa o svakom detalju kako bi sačuvali izvorni oblik objekta, posebice dijelova izvorne fasade,  a istovremno ubacili elemente modernog dizajna prilagođene potrebama i namjeni objekta.

Na prostoru površine 2.443 metar kvadratni smještena je konferencijska sala sa više od 110 mjesta, caffe bar sa mini kuhinjom te sala za sastanke i prostrana. Sve prostorije osvjetljene su dnevnim svjetlom, a prostorom dominiraju elementi austrougarske arhitekture u kombinaciji sa modernim dizajnom. „Posebno se ističu galerija sa konferencijskom salom kao i ukrasi sa potpisom bh. dizajnera Studio Urbing d.o.o., koji ima vodeće reference u projektovanje zaštite, konzervacije i rehabilitacije nacionalnih spomenika“, ističe Mašnić.

ASA institut će spojiti ljekare, pacijente, istraživače i zdravstvenu industriju kroz otvoreno i naučno vođeno okruženje za dijeljenje znanja, čime će, kako je navedeno, potpuno transformisati budućnost u području biomedicine i zdravstvene njege u korist pacijenata i društva. Istovremeno, ova impozantna građevina predstavlja još jedan arhitektonski ukras glavnog grada BiH.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE